Zapraszamy do zapoznania się z jednym z najpopularniejszych tortów w naszej ofercie, Tort śmietanowy Cukiernia Warszawa Strzałkowski.
Tort śmietanowy to nie tylko doskonały deser, który możemy podać podczas wyjątkowych sytuacji, to deser, który smakuje wyśmienicie w każdym dniu naszego życia. Delikatny i puszysty tort śmietanowy to najczęściej biszkopt nasączony pączem, przełożony delikatną pianą z bitej śmietany i specjalnie przygotowanymi owocami. Tort śmietanowy jest uwielbiany przez dzieci ze względu na swoją lekkość i różnorodność w doborze owoców jak i posypek, które możemy wykorzystać do jego dekoracji. Dla starszych smakoszy tego przepysznego deseru proponujemy nasączenie biszkoptu pączem z alkoholem. Czas przygotowania takiego tortu nie jest zbyt długi, a sam tort śmietanowy niby prosty a jakże smaczny i delikatny. Można by powiedzieć, że to ciasto na każdą okazję. Oto propozycja tortu, który zadowoli wszystkich, od najmłodszy do najstarszych smakoszy.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
60 g cukru pudru
Białka musimy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i skrobię musimy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do naszego ciasta przy pomocy szpatułki.
Szykujemy tortownicę o średnicy 24 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Do formy przekładamy ciasto i ładnie wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut lub dłużej, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, kiedy będzie suchy nasze ciasto jest gotowe.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już chłodne musimy wyciągnąć je z foremki i długim cienkim nożem przekroić na trzy równe placki.
Pącz do nasączenia biszkoptu:
150 ml wody
sok z połówki cytryny
2 łyżki wódki bądź 1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki mieszamy
Zamiast pączu możemy zrobić wersję z kompotem z ulubionych owoców, który będzie idealny na nasączenie biszkoptu przeznaczonego dla młodszych smakoszy
Masa śmietankowa:
400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
ziarenka z 1 laski wanilii
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, wanilię i cukier puder wkładamy do miski i ubijamy do uzyskania gęstego i sztywnego kremu.
Dodatkowo:
około 1 kg świeżych owoców. Mogą to być truskawki przekrojone na pół. Oczywiście dobór owoców wedle uznania.
Wykonanie tortu:
Jeden z przygotowanych blatów tortowych przekładamy na paterę i nasączamy 1/2 naszego pączu. Wykładamy 1/3 masy śmietankowej, a na niej równo pokrojone truskawki. Na wierzch kładziemy kolejny blat biszkoptu i również nasączamy pączem (zostawiamy trochę na ostatnią część ciasta). Wykładamy 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masą śmietankową. Dekorujemy według uznania i naszej fantazji. Podajemy dobrze schłodzony. Zapraszamy do naszej oferty w której znajdują się przeróżne torty, możliwość oczywiście ich zamówienia.
Smacznego