• Okęcie, ul. Szyszkowa 27

      pon. – pt.: 9:00 – 18:00 sob.: 9:00 – 16:00 niedz.: nieczynne
    • Wilanów, ul. Kosiarzy 37

      pon. – pt.: 10:00 – 19:00 sob.: 10:00 – 17:00 niedz.: 10:00 – 17:00
    • Starówka, ul. Świętojańska 15

      pon. – czw.: 9:30 – 19:00 pt.: 9:30 – 20:00 sob.: 9:30 – 20:00 niedz.: 9:30 – 20:00

Tort owocowy

tort owocowy cukiernia warszawa strzałkowski

Przygotowaliśmy dla Państwa jeden z naszych przepisów, dotyczy naszego produktu, Tort owocowy Cukiernia Warszawa Strzałkowski.

Tort owocowy ma być przede wszystkim smaczny, ale wszyscy wiemy, że jego wygląd też się liczy, ponieważ to wyjątkowe ciasto na wyjątkowy dzień. Tort to najczęściej biszkopt przełożony kremem. To połączenie daje spore pole do działania, gdyż sam biszkopt może mieć przecież przeróżne smaki, podobnie jak krem, którym będziemy przekładać warstwy naszego ciasta. Jeszcze jakiś czas temu najczęstszym kremem, jaki gościł na tortach, był krem maślany, który oczywiście nadal ma swoich wiernych zwolenników, ale można też przygotować krem „lżejszy” na bazie śmietany czy połączenie z mascarpone. A co z resztą naszego wypieku? Oczywiście pięknym i smacznym wykończeniem tortu są owoce, które możemy łączyć ze sobą do woli. Od świeżych i soczystych owoców sezonowych po owoce kandyzowane czy nawet suszone. Oto propozycja tortu owocowego, która zadowoli największych smakoszy. „Owocowa rozkosz” to połączenie ciasta kruchego z biszkoptem, kremem, nadzieniem owocowym i mnóstwem świeżych owoców.

Tort owocowy „Owocowa rozkosz”

Składniki na kruche ciasto:

190 g mąki pszennej (użyłam tortowej),

90 g schłodzonego masła

1 żółtko

1-2 łyżeczki śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

60 g cukru pudru

Składniki na biszkopt:

2 jajka – osobno żółtka i białka

100 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16 g

100 g mąki pszennej (użyłam tortowej),

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie owocowe:

1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze

1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40 g proszku),

400 g owoców jagodowych (użyłam mrożonych),

250 ml owocowego soku (użyłam jabłkowego),

2 łyżki cukru

Krem:

250 g serka mascarpone

250 g śmietanki kremówki 36%

3 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki cukru pudru

Wierzch i boki:500 g śmietanki kremówki 36%2-3 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16 g lub pasta waniliowa

Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy:

- około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo do naszego tortu potrzebne będą:

- 1 puszka ananasa w plastrach 580 ml,

- 2-3 łyżki konfitury malinowej,

- owoce do ozdoby,

- około 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,

Zaczynamy od ciasta kruchego:

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder (możemy przesiać) i wszystko ze sobą mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce na grubych oczkach do miski z mąką. Dodajemy żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i energicznie zagniatamy ciasto rękoma. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę śmietany. Szykujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wykładamy dno blaszki i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na około 30 min.

Schłodzone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 17-20 minut, aż ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ciasto całkowicie wystygnie.

Przechodzimy do wykonania biszkoptu.

Piekarnik nastawiamy na 160 C na funkcję termoobieg.

Białka ubijamy na sztywną pianę, ucierając mikserem, dodajemy cukier, cukier z wanilią i mieszamy, aż masa stanie się gęsta. Następnie dodajemy żółtka i dalej mieszamy mikserem na kremowa gładką masę. Potem mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją na wierzch jajecznej masy. Masę mieszamy dokładnie i delikatnie drewniana lub silikonową łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23-24 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Pyszne nadzienie owocowe.

W połowie ilości soku owocowego rozpuszczamy kisiel, pozostały sok gotujemy z cukrem i dodajemy rozmieszany kisiel. Kisiel, który ugotujemy, powinien być gęsty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Mieszamy do momentu, aż galaretka się rozpuści, a potem dodajemy owoce i dokładnie mieszamy.

Gotową masę owocową wylewamy na kruche ciasto i wyrównujemy, następnie układamy na niej biszkopt, który lekko dociskamy. Składniki do nasączenia mieszamy ze sobą i lekko skrapiamy biszkopt. Po nasączeniu biszkopt smarujemy konfiturą malinową. Ananasa (jeżeli z puszki to odsączyć) układamy na wierzchu ciasta, ale pozostawiamy dwa plasterki do dekoracji. Zapraszamy do naszej oferty w której znajdują się przeróżne torty, możliwość oczywiście ich zamówienia.

Krem

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Wszystko mieszamy mikserem, dodając sok z cytryny. Gotowy krem wykładamy na wierzch ciasta na wcześniej ułożone ananasy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjmujemy z blaszki i układamy na paterze. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i z cukrem z wanilią. Smarujemy boki i wierzch tortu. Resztę śmietanki można przełożyć do woreczka i dekorować tort wedle uznania. Ciasto zdobimy malinami, jeżynami kawałkami kiwi lub owocami, które najbardziej lubimy, mogą to być truskawki czy jagody. Tak naprawdę zależy od nas, na jakie owoce mamy ochotę, to nie koniec naszej przygody z tortem. Została czekolada, którą musimy roztopić w mikrofalówce, dodajemy ½ łyżeczki oleju kokosowego i mieszamy. Czekoladą zdobimy nasz tort wedle uznania. Gotowy wypiek przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Tort owocowy Cukiernia Warszawa Strzałkowski